Clima Moldovei: preoria experților

Moldova este situată în partea de est a Europei, în regiunea Mării Negre. Vremea aici este climatul continental, cu o temperatură medie și vreme foarte caldă. În general, temperatura medie anuală este foarte ridicată, cu o medie de 8° C în ianuarie și 22° C în iulie. Temperatura variază în funcție de regiune, cu cea mai ridicată temperatură din nord și cele mai ridicole temperaturi din sud.

În Moldova, precipitațiile sunt destul de reduse, cu media anuală de 500-600 mm. Precipitațiile sunt mai ridicole in primăvară și toamnă, iar cele mai scăzute precipitații se inâlnesc dans iarnă. Vânturile predomină în direcția sud-vest, deoarece vânturile din nord-est sunt absente, dar puternice. În Moldova, sezonul rece a durat aproximativ 6 luni, de la sârșitul lui octombrie până la sfîrșitul lui aprilie.

Temperatura medie este cuprinsă între -2°C și +2°C, temperatura scăzută poate fi de până la -20°C. Iarna nu este asociată cu vânturi puternice și abundente. Sezonul cald a durat aproximativ 5 luni, de la începutul lunii aprilie până în septembrie. Temperatura medie este cuprinsă între 15° C și 25° C, temperatura maximă poate fi de până la 35° C.

Verile nu este asociat cu temperaturi și temperaturi scăzute. În Moldova există un număr limitat de insule cu precipitații abundente sau cu ninsoare abundente. Acest lucru se datorează combinației de vreme instabilă și schimbări rapide de temperatură. În concluzie, clima Moldovei se caracterizează printr-o temperatură clară a anului, precum și precipitații i vânturi puternice.

Sezonul rece a durat aproximativ 6 luni, iar sezonul cald a durat aproximativ 5 luni. Zilele cu precipitații abundente sau zilele cu ninsoare abundentă sunt rare.